Familie binnen een familiebedrijf: Erwin en Jarno Drenth

Familie binnen een familiebedrijf: Erwin en Jarno Drenth

Een familiebedrijf, wie werkt daar nog tegenwoordig? Nou, wij bij Heuver dus! En het mooie is: je ziet ook veel andere familiebanden binnen ons bedrijf. Daarover gaat deze serie persoonlijke verhalen van medewerkers. Zoals het verhaal van vader Erwin Drenth en zoon Jarno Drenth.

Erwin Drenth (46) werkt als assistent bedrijfsleider bij Profile Heuver in Veendam. “Sinds 2009 werk ik hier. Eerst werkte ik bij Autoborg in Groningen, maar vanaf 2012 zit ik in Veendam achter de balie.” Jarno Drenth (17) is oproepkracht bij dezelfde vestiging van Profile Heuver als waar zijn vader werkt. “Dat doe ik nu een jaar en het bevalt me goed in de werkplaats. Het begon met een stage die ik hier kon lopen en daarna heb ik ook een volgende stage hier gedaan, nadat ik ook bij andere bedrijven stagiair ben geweest. Toen ze me vroegen om ook te komen werken als zaterdaghulp en vakantiehulp, heb ik meteen ja gezegd. Het is een leuk en gezellig team. Ze laten me steeds meer klussen doen. Naast banden monteren ook olie verversen, remblokken en -schijven vervangen, meehelpen uitlijnen, vloeistoffen bijvullen en andere kleine dingen. Het sleutelwerk vind ik het leukst, want dan kan ik lekker rustig zelf bezig zijn.”

 

"Toen ze me vroegen om ook te komen werken als zaterdaghulp, heb ik meteen ja gezegd". Jarno Drenth

Geen voorkeursbehandeling

Het korte lijntje dat familieleden hebben met elkaar kwam in dit geval goed van pas, vertelt Jarno: “Ik moest voor school een stageplek hebben bij een autobedrijf. Daarom heb ik meteen aan mijn pa gevraagd of dat niet hier bij Profile Heuver kon.” Voor Erwin was het wel belangrijk dat zijn zoon geen voorkeursbehandeling zou krijgen, geeft hij aan: “We hebben niet veel met elkaar te maken op een werkdag. Natuurlijk zien we elkaar, maar onze leidinggevende Mark Potze stuurt Jarno aan. Zijdelings krijg ik wel wat mee, maar ik bemoei me er zo weinig mogelijk mee. Thuis heeft Jarno het wel vaak over het werk, omdat hij jong en enthousiast is. Maar er zijn ook momenten waarop ik juist even niet aan het werk wil denken, maar wil ontspannen, haha. Ach, het is leuk dat hij zijn werk mooi vindt en hij pakt het goed op. Dat krijg ik wel mee op het werk. Hij doet goed zijn best en ze zijn tevreden over hem. Dat maakt mij zeker wel trots.”

Samenwerken

Als vader let je uiteraard altijd wat meer op je eigen zoon. Erwin beseft dat hij daardoor soms strenger is voor Jarno dan voor anderen: “Bijvoorbeeld als hij even niets te doen heeft, dan spoor ik hem aan om de banden op te ruimen of iets dergelijks. Dat doe ik misschien eerder bij hem dan bij een ander. Voor hem is dat een nadeel van samenwerken met mij. Ik was vooraf wel bang dat ik heel erg op hem ging letten, maar dat valt mee. Laatst was Bertus Heuver hier nog en die vroeg Jarno of het een beetje lukte om samen te werken met mij. Toen Jarno zei van wel, antwoordde Bertus dat hij dan de eerste was, haha.”

Persoonlijke benadering

Ja, je kunt wel merken dat Heuver een écht familiebedrijf is, vindt Erwin: “Af en toe komt Bertus Heuver nog wel eens langs bij ons. Ook als je op het hoofdkantoor in Hardenberg komt, merk je direct dat het een familiebedrijf is. Daar spreek ik Bertus en Jan Heuver ook nog wel eens. Het is vooral een heel persoonlijke benadering. Dat merkte ik vooral toen ik het zelf een tijdje moeilijk had met mijn scheiding. Op zulke momenten zijn ze er voor je. En er is altijd interesse in je thuissituatie. Het hele team op het hoofdkantoor bestaat uit mensen die goed passen binnen de sfeer van het bedrijf. Als voorbeeld noem ik even Charel Nijhuis, onze manager filialen. Daar hebben we een goede relatie mee, mede door hoe hij is als persoon.” 

Vervolgopleiding

Vanaf augustus 2019 gaat Jarno naar Noorderpoort in Groningen om zijn vervolgopleiding te doen als autotechnicus: “Tot dat moment werk ik vier dagen in de week in Veendam. Of dat na de start van mijn opleiding nog steeds kan, is even afwachten. Het kan zijn dat ik bijvoorbeeld iets in Groningen vind, want de school heeft veel contacten met autobedrijven in die omgeving.”